Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δρόμο στο Πωγώνι

Ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δρόμο στο Πωγώνι

Οι κρατικές και παρακρατικές δομές δεν έχουν εφησυχασμό ενόψει των αναμενόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε προ μηνών ασχοληθεί με τα όσα τερατουργήματα επιχειρούν στην ορεινή περιοχή του Πωγωνίου, προετοιμάζοντας το έδαφος να ελέγξουν με τους γνωστούς για την αλβανική «δημοκρατία» τρόπους την εκλογική διαδικασία εκεί.

Με μια εντελώς πρωτότυπη ανάμειξη, κράτους και παρακράτους, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, πολιτικών παραγόντων του Δημοκρατικού Κόμματος και κοινών απατεώνων της πιάτσας του Αργυροκάστρου σκηνοθέτησαν μια δίωξη φάρσα κατά του Αθανασίου Κύρου, Προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου του Πωγωνίου. Οι προσπάθειες που είχαν καταβάλλει να τον ελέγξουν μέσα από «προσφορές» και δελεασμούς, δεν απέδωσαν. Ούτε οι εκβιασμοί του Έπαρχου με το περίφημο πρόστιμο που κατέβαλε. Μιλάμε βέβαια για το παλιό τότε που του έβαλε και λουκέτο στο εργαστήρι ξυλουργικής που ο Θανάσης συντηρεί στην Πολύτσανη.

Χρειάζεται η διευκρίνιση διότι υπάρχει και καινούργιο πρόστιμο: 400 περίπου Ευρώ … διότι ο Θανάσης δεν έχει αναρτήσει στο ξυλουργείο παρακαλώ, τιμοκατάλογο. Αυτό ήταν Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Το άλλο είχαν φροντίσει να του κάνουν οι εισαγγελείς και οι δικαστές του Αργυροκάστρου οι οποίοι με βάση κακόγουστα σκηνοθετημένη υπόθεση όπου δήθεν ο Θανάσης κτύπησε άλλον (ανάμειξη του γνωστού πλέον και μη εξαιρετέου από οποιαδήποτε σκοτεινή υπόθεση Θ. Μπεζάνη, παρεμπιπτόντως και Μενέλαου Τζέλιου) τον έκριναν ένοχο και του φόρτωσαν και άλλο πρόστιμο… Εκκρεμεί η υπόθεση στο Εφετείο.

Και όλα τούτα όχι μόνο διότι ο Θανάσης Κύρος πρωτοστατεί σε μια κίνηση των Πωγωνισίων ώστε να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους και ειδικά να μην καταστραφεί ο δασικός τους πλούτος … αλλά και ως οφείλει ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της περιοχής, έχει χαλάσει τον ύπνο και κάποιων που πήγαν με ότι τα πράγματα δείχνουν να κονομήσουν απ’ το καημένο το Πωγώνι.

Ο λόγος για τον περίφημο πλέον δρόμο (και περίφημο καθώς δεν ολοκληρώνεται και ούτε κατασκευάζεται με προδιαγραφές) απ’ την μεθοριακή διάβαση των Δρυμάδων έως την κοινότητα της Σωπικής. Διαπιστώνοντας την κατάσταση και μην έχοντας καμιά ελπίδα ότι τα πράγματα διορθώνονται, ο Θανάσης, ερμηνεύοντας και τις εκτιμήσεις των φορέων της περιοχής, αποτάθηκε δια επιστολής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα. Τούτο διότι το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πράγματα με όσο φαίνεται είναι άσχημα καθώς ο αρμόδιος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα απάντησε στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου και μάλιστα έγραψε και στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αργυροκάστρου κ. Α. Τσούλι, ως φορέας υλοποίησης της δράσης.

Σκούρα λοιπόν διότι απ’ τη μια ο δρόμος δεν γίνεται παρά την πολύ καλή χρηματοδότηση και μάλιστα πέραν των εργασιών που όντως έχουν γίνει, και απ’ την άλλη η αρμόδια αρχή της ΕΕ ευαισθητοποιήθηκε και θα ελέγξει πλέον για το τι συμβαίνει.

Τούτο είναι πους τους έχει εξαγριώσει με τον Θανάση. Διότι είναι πολλοί όσοι εμπλέκονται εκεί μέσα και θέλουν να ξεζουμίσουν απ’ το Πωγώνι στο οποίο στην ουσία μακάρι όλοι να έβαζαν όχι να έβγαζαν. Μέχρι και ο «διάσημος» Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, θέλοντας προεκλογικά να δείξει πόσο ευαίσθητος είναι για τη Β. Ήπειρο δήλωσε ότι αυτός είχε εκπονήσει τη μελέτη για το συγκεκριμένο δρόμο. Μήπως και το γκρέϊντερ δουλεύει για την υλοποίηση του έργου.

Η σελίδα διαθέτει την αλληλογραφία της Επαρχίας και τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ καλά ενημερωμένη επίσης για τις ατασθαλίες οικονομικές και τεχνικές στο έργο. Συν τω χρόνω θα έρχονται όλα στο φως της δημοσιότητας και τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο ότι το δίκιο είναι με το Θανάση Κύρο και τους Πωγωνίσιους και όχι μ’ αυτούς που θέλουν να τους εκφοβίσουν και να τους κλείσουν το στόμα.

Παραθέτουμε την επιστολή του προέδρου του Συμβουλίου Επαρχίας Πωγωνίου κ. Θανάση Κύρου καθώς και την απάντηση (στα αγγλικά):

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Επαρχιακό Συμβούλιο





Πολύτσανη, στις 05 Οκτωβρίου 2010



Προς: Εξοχότατο κ. Πρεσβευτή

της Επιτροπής ΕΕ στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ



Θέμα: Ζητούμε την άμεση επέμβαση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο έργο κατασκευής του δρόμου από Τελωνείο Δρυμάδων – Σοπική.

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Σας απευθύνουμε την παρούσα σύμφωνα και με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου μας, της Επαρχίας Πωγωνίου στην τελευταία του σύσκεψη κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Θέλουμε να μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία μας ως Συμβούλιο αλλά ταυτόχρονα και όλης της κοινότητας της ορεινής μας περιοχής αναφορικά με την μακράν του θεμιτού πορεία των εργασιών για την βελτίωση της οδικής υποδομής στο Μεθοριακό Φυλάκιο στη Σωπική.

Στα πλαίσια των πολιτικών περιφερειακής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατασκευή των κτιρίων αστυνομικής και τελωνειακής υπηρεσίας καθώς και τμήματος του δρόμου που συνδέει αυτό το φυλάκιο με το πλησιέστερο χωριό, χρηματοδοτείται από προγράμματα της Επιτροπής της ΕΕ.

Η εταιρία με την οποία καταλήξατε σε σύμβαση από πλευράς σας για την εκτέλεση των εργασιών έχει επιδείξει συστηματικές παραλήψεις τόσο σε ότι αφορά τις προθεσμίες όσο και την ποιότητα εκτέλεσης των εργασιών. Κατόπιν δημοσιοποίησης του θέματος από πολιτικούς και τα ΜΜΕ, κατά το θέρος που πέρασε, άρχισαν και πάλι κάποιες εργασίες αλλά για τα μάτια του κόσμου.

Επιτρέψτε μας να ζητήσουμε την άμεση δική σας επέμβαση με την εξουσία που εκπροσωπείται ούτως ώστε να αλλάξει άρδην η κατάσταση στο έργο και οι θετικές συνέπειες του έργου αυτού της Κομισιόν, προς υποστήριξη δύσβατων περιοχών όπως το Πωγώνι, να γίνουν πραγματικά αισθητές.

Με την πεποίθηση ότι θα λάβετε υπόψη την ανησυχία μας αυτή και θα προβείτε στα ενδεικνυόμενα από πλευράς σας, εκφράζουμε την ετοιμότητα για κάθε συνεργασία,

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

( Αθανάσιος Κύρος )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου